3-daagse workshop Sensorisch profiel opmaken

3-daagse vorming 'Sensorisch profiel opstellen' 


Tijdens deze workshop legt Kim Van Leemput je uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met een zintuiglijk profiel. Ze leert je hoe de vragenlijst af te nemen, interpreteren en dit alles te verwerken in een verslag.


Voor wie: Voor hulpverleners die nog niet zoveel ervaring hebben met deze vragenlijst en zich ook willen verdiepen in de basis rondom het profiel. Er wordt met een groep van maximaal 10 personen gewerkt om voldoende ruimte te voorzien voor vragen en interactie.


Lesgeefster: Kim Van Leemput


Locatie: Dendermondsesteenweg 119, Liezele/Puurs


Wanneer: 19/11, 26/11 en 03/12 (telkens van 10u-13u)


Kostprijs: 449€ bij inschrijving voor 30 september 2024, daarna €499 (Thee, koffie, water en koekjes worden voorzien)


Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar kim@atlass.be



De zintuiglijke informatieverwerking, een boeiend en fascinerend proces die zo uniek is bij iedere persoon. Naast de fascinerende werking, zien we ook meer en meer zintuiglijke verwerkingsproblemen opduiken, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Het kan dan zo waardevol zijn om deze unieke werking in kaart te brengen en a.d.h.v. dit profiel handvaten mee te geven aan ouders of de persoon.


Graag neem ik jullie mee in het sensorisch profiel van Bogdashina. Een vragenlijst die ik mij de voorbije jaren eigen heb gemaakt door deze te combineren met de opgedane kennis vanuit meerdere opleidingen en vormingen.


In deze 3-daagse vorming gaan we breder kijken dan het profiel alleen. We duiken naast het leren afnemen van het profiel ook in de wereld van de zintuigen. Welke komen we allemaal tegen, hoe zie je ze terugkomen in de prikkelverwerking en wat zijn de speciale, verdoken kenmerken van ieder zintuig? Een belangrijk onderdeel in de sensorische wereld om mee te nemen tijdens het afnemen van een sensorisch profiel en de verwerking achteraf. Het geeft ons een beter beeld van welke verdoken verwerkingsprocessen er ontstaan en hoe de persoon hierop reageert. Er wordt met veel praktijkvoorbeelden gewerkt, als ook praktische oefeningen tijdens de vorming.


Ook voor hulpverleners interessant die de 2-daagse vorming in het verleden al volgden. Er kan apart worden ingeschreven op dag 3 om extra praktische ervaring op te doen en zaken, waar jullie tegen aanlopen tijdens de afname, te bespreken. Heel welkom!



Inhoud


1e dag van de vorming


Wat is zintuiglijke informatieverwerking?


Het neurologisch proces: Hoe ontvangen we prikkels, hoe worden deze verwerkt en wat is onze respons?


De 9 zintuigen: Wat zijn de externe zintuigen en de interne zintuigen?


Daarnaast gaan we dieper kijken naar speciale invloeden die ieder zintuig doorgeeft in de sensorische informatieverwerking.

Invloeden die zeer belangrijk zijn tijdens de afname om op te nemen in een SP.

2e dag van de vorming


Verdieping van de domeinen: een verdiepende kijk om meer inzichten te krijgen in de vragen en de zintuigelijke verwerking + welke domeinen je het meeste informatie geven om mee te nemen in de interpretatie.


Het Arousal in het sensorisch profiel: Hier krijgen jullie een overzicht wat het Arousal is, welke domeinen jullie meer info kunnen geven over de werking van het Arousal bij de cliënt en hoe je ziet of een cliënt enkel problemen heeft met een hoog Arousal of ook met de zintuigen apart/onderling.


De compensatiestrategieën: we overlopen welke compensaties de persoon of het kind gaat toepassen als reactie op de sensorische informatieverwerking & hoe je deze kan terugvinden in de vragenlijst.

3e dag van de vorming


Hoe werken met de lijst van Bogdashina: Wat heb je nodig? Welke stappen zet je eerst? = de basis.


Aandachtspunten bij het inzetten van hulpmiddelen: Hoe worden de hulpmiddelen ingezet & welke zintuigen zet je in voor de basisrust in het lichaam?


Hulpmiddelen uitproberen: we gaan enkele hulpmiddelen door middel van een parcours uitproberen, zodat je ook voeling krijgt wat deze allemaal kunnen doen en hoe je ze op een creatieve manier kan inzetten.


Aan de slag met de vragenlijst en casussen: om de vorming af te sluiten, gaan we aan de slag met de vragenlijst en maken we ruimte voor casussen waar we de interpretatie van de vragenlijst toepassen met de bijhorende documenten.

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar kim@atlass.be


Privacy policy

OK